Jak jeść zdrowo. - Dla zdrowia

Idź do spisu treści

Menu główne:

Jak jeść zdrowo.

Żeby zdrowo żyć, należy zdrowo jeść. Omijać białe pieczywo, odstawić słodycze, śmieciowe jedzenie. Czego nie powinniśmy spożywać - to jasne. Ale co jeść, żeby to zdrowie zachować, ewentualnie podreperować? Co jest dla nas dobre i dlaczego? Oto kilka porad.

Jedz kilogram warzyw dziennie

Najlepiej pół kilo surowych i pół kilo gotowanych. Niektóre składniki zwalczające komórki rakowe (znajdujące się na przykład w kapuście, brokułach czy jarmużu) najlepiej działają, jeśli podawane są w formie surowej. Inne warzywa (np. marchewki, kukurydza) zawierają dużo antyoksydantów, a gotowanie wydobywa z nich antyutleniacze i sprawia, że są lepiej przyswajalne przez organizm.



1. Różnorodność kluczem do sukcesu!Piramida żywienia
Czy nie masz już dość jedzenia tego samego dania codziennie na obiad? Stosowanie różnorodnej diety i próbowanie nowych rzeczy nie tylko przynosi więcej radości z jedzenia, ale również zapewnia Twojemu organizmowi różne składniki odżywcze, których potrzebuje. Każdego dnia powinniśmy dostarczyć w raz z pożywieniem 60 różnych składników odżywczych, aby nasz organizm mógł prawidłowo funkcjonować. Nie ma jednego produktu, który zawierałby je wszystkie.


2. Pełnoziarnisty wybór
Kiedy kupujesz makaron, pieczywo, krakersy, gdy tylko to możliwe, wybieraj produkty pełnoziarniste. Spróbuj też przestawić się z białego na brązowy ryż.


3. Jedz więcej warzyw i owoców
Spróbuj włączać warzywa i owoce do każdego posiłku, który spożywasz.
Dodaj kilka plasterków pomidora lub ogórka do kanapki, którą jesz na śniadanie, zjedz sałatkę owocową na deser, albo spróbuj zamienić słodką przekąskę, którą tak lubisz „przegryzać” po południu, na marchewkę lub soczyste jabłko. Dobrym pomysłem jest także wypicie 100%-owego soku.


4. Ćwicz, aby zachować odpowiednią masę ciała
Dbanie o prawidłową masę ciała zmniejsza ryzyko chorób cywilizacyjnych. Codzienna porcja ruchu jest więc bardzo ważna, nawet jeśli jest to tylko spacer czy praca w ogrodzie. Ćwiczenia pozwalają zbilansować ilość przyjmowanej i zużywanej energii. Poprawią także Twoje samopoczucie!


5. Ogranicz spożycie soli
Odstaw solniczkę w miejsce, z którego trudno ją wydobyć. Zamiast soli używaj innych przypraw, takich jak zioła lub sok z cytryny czy limonki. Zobaczysz, jakiego niesamowitego smaku i aromatu dodadzą te nowe przyprawy twoim potrawom!



6. Ogranicz ilość tłuszczów nasyconych w diecie!
Spróbuj przestawić się na tzw. „dobre” tłuszcze - używaj olejów roślinnych do sałatek i smażenia, a dobrej jakości miękkich margaryn do smarowania, zacznij pić mleko o obniżonej zawartości tłuszczu, wybieraj chude mięso i wędliny. Żółte i pleśniowe sery są pyszne, ale pamiętaj, że trzeba uważać na ich ilość w diecie.

7. Jedz często, ale małe porcje
Regularne spożywanie małych ilości pokarmów oraz wybieranie zdrowych przekąsek (np. owoców) między posiłkami poskromi Twój apetyt, a jednocześnie pozwoli uniknąć przejedzenia. Najlepiej jeść 4 - 5 mniejszych posiłków w ciągu dnia.


8. Pij dużo płynów i nie przesadzaj z alkoholem
Każdego dnia wypijaj co najmniej 1,5 litra płynów – najlepiej wody, soków 100%, soków wyciskanych z owoców i warzyw, herbaty, kawy zbożowej i innych niskokalorycznych płynów. Ogranicz także spożycie alkoholu – nie pij go często oraz zawsze kontroluj jego ilość.


9. Jedz więcej ryb
Powinieneś jeść ryby, również z puszki, co najmniej dwa - trzy razy w tygodniu, najlepiej śledzie, makrele, łososie, sardynki czy tuńczyka. Pamiętaj, że najbardziej wartościowe są tłuste ryby morskie.


10. Uważniej czytaj etykiety
Zanim kupisz produkt żywnościowy, uważnie przeczytaj informacje żywieniowe znajdującą się na jego opakowaniu. Dzięki temu będziesz bardziej świadomy tego, jakie składniki odżywcze i w jakiej ilości każdego dnia jesz Ty i Twoja rodzina.



CIEKAWY PRZEPIS NA KASZĘ KUSKUS Z WARZYWAMI.
Składniki:
kasza kuskus(ilość według uznania)
seler naciowy
2 cebule czerwone
papryka: czerwona, zielona, żółta
2 cukinie
puszka ciecierzycy
brokuł świeży
puszka kukurydzy
300 g pieczarek
natka pietruszki
zioła i przyprawy: zioła prowansalskie, papryka wędzona, papryka ostra, sól,pieprz, curry
Wykonanie:
Warzywa kroje w kostkę i podsmażam na patelni. Najpierw cebule i seler, potem pieczarki, cukinię, paprykę. Wszystko łącze w jednym garnku. Ja lubię warzywa bardziej chrupkie, więc staram się nie dusić ich długo po smażeniu. Na końcu już na wyłączonym gazie dodaje cieciorkę i kukurydzę. Posypuję przyprawami i na końcu dodaje pietruszkę.

 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego